Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В изправно състояние е само един от 25-те потенциално опасни язовира в Ловешка област

Само един от 25-те потенциално опасни язовира в Ловешка област е в изправно състояние. Това е установила проверката на Междуведомствена комисия, назначена от областния управител.

Междувременно край село Йоглав започна укрепване на дигата на река Осъм, част от която беше отнесена от водата през май.

Направено е и искане за финансиране на корекция на коритото на реката в района на ВЕЦ "Камен рид“ край Ловеч, където при обилни и продължителни валежи тя излиза от коритото си и залива част от пътя Ловеч - Троян.

Два участъка край село Деветаки ще бъдат включени в Областната програма за намаляване на риска от бедствия и за тях също ще се търси финансиране от Министерски съвет.

Укрепване на дигите трябва да бъде направено и по поречието на река Вит на територията на Община Луковит. Заради опасност от преливане в Ловеч започна почистване на коритото на река Осъм. То трябва да приключи до края на април следващата година.

От потенциално опасните язовири в областта в предаварийно състояние са "Добродан", "Малка Желязна", "Прелом" и "Полето". До отстраняване на техническата им неизправност те трябва да се поддържат на кота мъртъв обем. На всички собственици и ползватели на неизправните язовири са издадени предписания за незабавно отстраняване на нередностите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна