Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДСБ ще внесе в НС законопроект за смесена избирателна система по немски модел

ДСБ ще внесе в НС законопроект за смесена избирателна система по немски модел. Това съобщи в Пловдив народният представител и заместник-председател на партията генерал Атанас Атанасов. 

Според него идеята за въвеждане на чиста мажоритарна система крие риск и на практика ще остави без представителност голяма част от избирателите, затова е най-добре да се въведе смесена система.

Явно е, че има очаквания в хората за промяна на цялостния модел в българската политика, но трябва да се действа внимателно, за да не се обслужи олигархията и задкулисието - да се купуват депутати, коментира генерал Атанасов. По думите му чисто мажоритарната система дава още по-големи възможности в тази посока. Той допълни, че в близките дни ще бъдат проведени консултации и с останалите партии в НС.

Атанасов коментира и предложението на ГЕРБ да отпадне напълно партийната субсидия като подчерта, че това крие риск партиите да станат зависими и да разчитат на „черни пари“.

Когато имаш 25 милиона бели пари в активи и на сметки в банките, които си получил като субсидия, е много лесно да искаш нулева субсидия. ГЕРБ разполага с тези пари и могат още 5 избора да проведат, подчерта депутатът от ДСБ. 

Атанас Атанасов допълни, че ДСБ няма да вземе отношение, относно повдигнатите обвиненията към здравния министър в оставка Петър Москов, защото повече от година той не представлява "Демократи за силна България".

Ние напуснахме управлението, а той остана. Но при Бойко Борисов има един особен елемент в психологията му – единствената глава, която той не може да отреже, е собствената му, допълни Атанас Атанасов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна