Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диверсифициране на диверсификацията

Снимка: БГНЕС
Диверсификацията е любима дума на нашенският и дори европолитически елит. Така той показва, че мисли за енергийното и финансово благо на електората.
И с тази мисъл на чело, след 5-годишно закъснение бяха усвоени още 24 млн. евро за 25 км. газова тръба между България и Румъния. Тържества, обичайните откривачи, интервюта, заклинания, че вече няма да сме зависими само от един доставчик, че направеното е важен принос в европейското икономическо сътрудничество и ресурсна независимост.
После полугласно стана ясно, че още не е готов резервният, задължителен по технология, газопровод. Т.е. открит е връзван седем години скъп кюнец, от който два километра е под вода. Това най-забавило проекта, който иначе трябваше да заработи от 2012.
Днес излезе, че за да заработи северната ни газовата връзка, отвъд Дунава е необходимо да се построи и компресорна станция, защото налягането в румънската преносна система е по-ниско. Голямо откритие, направено след откриване. Съоръжението трябва да се изгради от северните ни партньори. Досега те отказват, защото не им трябва. Наши специалисти твърдят, че са постигнали някакъв пробив в преговорите, но там правителството е служебно, а след две седмици имат парламентарни избори. За сведение - румънците не дават достъп до газопреносната си система дори на дългогодишните си партньори като „Тотал”, например. По-точно на никого. Толкова със сведението.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени