Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде е удобният градски транспорт?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Софиянецът е изключително търпелив човек, както впрочем са търпеливи всички граждани на големи градове. Софиянецът се старае да приеме досадните новодошли, с усмивка се отнася към всякакъв вид туристически групи и техните въпроси, с обигран жест прескача локви, нестабилни тротоарни плочки, не признава светофари и често лавира между колите, за да стигне по-бързо до мястото към което е тръгнал. Софиянецът излиза с достойнство и без нито едно скъсано копче от автобуса, тролея или влакчето на метрото. Софиянецът знае, че е за добро и преглъща усложненията със задръстената и разкопана негова столица, поради прокарването на новите линии на метрото и постоянните ремонти.
Когато софиянецът може да кара кола и има такава, то той я предпочита пред градския транспорт. Всички софиянци, които имат коли ги предпочитат пред градския транспорт… или така изглежда поне в часовете пик. Задръстванията са огромни, софийският въздух е достатъчно отровен от изгорели газове и всякакъв друг вид замърсявания.
Неслучайно повдигам тази стара като София тема, защото попаднах на изследване посочващо защо в град Прага хората избират да се придвижват с градския транспорт, а не с кола.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна