Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните лидери изразиха съжаление за кончината на Фидел Кастро

Раул Кастро и Барак Обама
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съболезнования за кончината на лидера на Кубинската революция Фидел Кастро валят от цял свят, но оценките за наследството му са противоречиви. 
Съединените щати протягат "приятелска ръка на кубинския народ". Това се казва в изявление на американския президент Барак Обама по повод смъртта на лидера на кубинската революция Фидел Кастро. Историята ще отсъди какво е било огромното въздействие на тази необикновена личност върху Куба и света, заяви Обама.
Обама, който заедно с Раул Кастро, брата на Фидел Кастро и президент на Куба, постави началото на историческо нормализиране на отношенията между двете страни, отбелязва, че те в продължение на почти 60 години са били белязани от "раздори и дълбоки политически разногласия". В същото време Обама подчертава, че неговото правителство е работило усърдно, за да остане този период в миналото. 
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че на светът е загубил герой за мнозина. В изявление на Юнкер се казва, че Кастро е променил курса на своята страна, но историята ще има последната дума.
Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп само отбеляза кончината на Кастро без каквато и да било оценка за неговата дейност. 
Според председателя на комисията по външните работи на Камарата на представителите на американския конгрес Ед Ройс,  Кастро ще бъде запомнен с "репресии в страната си и подкрепа за тероризма в чужбина".
Френският президент Франсоа Оланд заяви, че ембаргото, което "наказва" Куба, трябва да бъде окончателно вдигнато след смъртта на Фидел Кастро. 
Фидел Кастро е една от най-значимите личности на 20 век. Той даде много надежда с кубинската революция. За доста време за хората от Латинска Америка, а и не само, той беше лидер. Имаше и разочаровани, но той винаги е искал да защити гордо Куба от външните влияния и най-вече от ембаргото, което беше наложено на страната
Съболезнования за кончината на лидера на кубинската революция изрази и руският президент Владимир Путин, като отбеляза, че Кастро е станал символ на цяла епоха в най-новата световна история.
 Бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов подчертава, че Кастро е „укрепил“ своята държава по време на „най-тежката американска блокада" .
 Фидел Кастро ще живее вечно, заяви китайският президент Си Цзинпин по повод кончината на кубинския лидер. Китайският народ изгуби един добър и верен другар, подчерта Си. 
 Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини нарече Фидел Кастро "решителен човек и историческа фигура. Могерини подчерта също, че отношенията на ЕС с Куба ще продължат да се подобряват. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени