Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски депутати искат провеждане на разследване на действията на Тони Блеър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Група британски депутати ще внесат искане за подвеждане под отговорност на бившия премиер Тони Блеър за преднамерено заблуждаване на парламента и хората преди началото на войната в Ирак през 2003 година, пише британският вестник "Обзървър". 

Смята се, че искането ще бъде внесено утре и ще бъде разгледано от Камарата на общините на британския парламент в сряда. В него се настоява депутатите да признаят, че разследването на специалната комисия "Чилкот" е предоставила съществени доказателства, че Блеър и други лица са давали заблуждаваща информация при разработването на правителствените политики за включване във войната. Според "Обзървър" един от вносителите е бившият премиер на Шотландия Алекс Салмънд.

Комисията "Чилкот" излезе със заключения в началото на юли. В тях се казва, че кабинетът на Тони Блеър е взел решение за намеса на Великобритания във военните действия на базата на погрешни разузнавателни данни и оценки, без подкрепата на голяма част от Съвета за сигурност на ООН, което е довело до тежки последствия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна