Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуването на втория тур на първичните избори на десницата във Франция е още по-масово

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Във Франция гласуват още по-масово на днешния втори тур на първичните избори на десницата за кандидат-президент догодина. До балотажа достигнаха двамата бивши премиери Франсоа Фийон и Ален Жюпе. Фийон завърши с убедителна преднина на предишния вот, като получи над 44 на сто подкрепа.

Активността на избирателите е още по-висока от миналата неделя – най-малко 13% повече са гласувалите досега в сравнение с първия тур. Въпреки тази активност и убедителната преднина за Фийон, потвърдена и в последните проучвания, резултатът далеч не е предизвестен поради трудно предвидимата роля на левите избиратели, идващи масово да гласуват. Ако на първия тур гласовете отляво, над 500 хиляди, целяха елиминирането на бившия президент Саркози, днес те могат да се превърнат във вот срещу Фийон, чиято икономическа програма тревожи лявото пространство и особено държавните служители. 
Привържениците на Саркози са основният резерв от гласове за Франсоа Фийон след обещанието на бившия президент да го подкрепи на балотажа, докато в лагера на Жюпе още не губят надежда за победа. 

Първите предварителни резултати са очаквани след 20 ч. местно време, а до полунощ трябва да стане известно кой ще бъде десният кандидат за президент на Франция през 2017-а.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени