Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киномания представя в Пловдив филм за легендарната Леа Иванова

Филмът "Пеещите обувки"на Радослав Спасов, който получи Специалната награда на журито на Московския кинофестивал „Сребърен Георги“, тази вечер е с премиера в Киномания в Пловдив, Лъки Дом на киното. 

Лентата разказва за историята на популярната двойка джаз музиканти Леа Иванова и Еди Казасян и за последиците от разкритието, че певицата е била сътрудник на Държавна сигурност. Филмът е базиран на документи от ДС и спомените на Еди Казасян. 

Ролите на Леа и Еди се изпълняват от няколко актьори. Филмът обаче не е биографичен, а образът на певицата в него е събирателен, казва режисьорът Радослав Спасов, който е оператор на филми като „Авантаж, „Лачените обувки на незнайния воин“ „Време разделно“.

В ролята на Леа Иванова в различните ѝ възрасти влизат актрисите Рая Пеева, Ернестина Шинова, панагюрката от X Factor Донна Бангьозова и детето Киара Столарски, а Едуард (Еди Казасян) въплъщават Юлиян Петров, Борислав Чучков и детето Александър Иванов. Епизодични роли имат Кръстю Лафазанов, Стефан Вълдобрев и Любов Любчева. Музиката е на Виктор Чучков, оператор е Веселин Христов, продуценти са Гергана Станкова и Радослав Спасов.

Филмовото действие проследява (в продължение на десетилетия) голямата любов между двама изявени артисти и огромните изпитания пред нея. Музиката е на Виктор Чучков, оператор е Веселин Христов, продуценти са Гергана Станкова (Менклипс) и Радослав Спасов (Канина филм).  

Леа Иванова е пяла и в Пловдив през 60-те години, в няколко клуба, заедно с джаз Овчаров, включително и в  залата за концерти на Радио Пловдив.

Радослав Спасов е режисьор на филмите "Сирна неделя" и "Откраднати очи", а като оператор стои зад някои от най-големите заглавия в българското кино като "Авантаж", "Лачените обувки на незнайния войн" и "Време разделно".

Най-новият му филм – "Пеещите обувки", вдъхновен от съдбата на гранддамата на българския джаз Леа Иванова, получи приза "Сребърен Георгий" на Московския фестивал, а българската премиера е на Киномания. Правен повече от 5 години, филмът среща много предизвикателства, като едно от сериозните е лицензирането на репертоара на Леа Иванова, изпълнявала всички големи вокални джаз партии. 

Радослав Спасов е съсценарист на документалния филм за певицата "Страсти по Леа", правен от Николай Йотов по спомените и домашните клипове на съпруга ѝ Еди Казасян. Задвижващата сила на повествованието в "Пеещите обувки" е съмнението на героя – Еди, че службите на Държавна сигурност (ДС) са я накарали да се ожени за него. Филмът обаче не е биографичен, а образът на певицата в него е събирателен, казва режисьорът.

Цялото интервю с Радослав Спасов е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна