Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой корали са измрели в Големия бариерен риф

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две трети от коралите в Големия бариерен риф край Австралия са измрели заради по-топлите води на океана през последните девет месеца, предаде Ройтерс. Учените са изследвали рифа през март и април тази година и отново през октомври и ноември и са установили, че 67% от коралите в по-плитки води са измрели. 
Директорът на австралийския център за изучаване на коралите Тери Хюс подчерта, че това е най-масовият случай досега.
Това е най-екстремния феномен досега, въпреки че сме регистрирали общо три случая при покачване на глобалното затопляне с един градус. Ако световните температури се повишат с два градуса, каквато е международната цел, Големият бариерен риф ще е изправен пред сериозно предизвикателство."
Измирането на коралите представлява т.нар. избелване. Топлата вода принуждава коралите да изхвърлят обитаващите ги водорасли, да се калцират и да побелеят. Според Хюс по-леко засегнати са коралите в централната и южна част на рифа, но възстановяването в северните му области ще е много трудно.
Това е много бавен процес. Смятаме, че ще отнеме от десет до петнайсет години да се появят нови корали в тези участъци на рифа.
Големият бариерен риф е с площ 348 хиляди квадратни километра. ЮНЕСКО не го постави в списъка си със застрашени обекти през май, но помоли австралийското правителство за редовни доклади по състоянието му. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна