Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът обратно над 50 долара за барел, след като ОПЕК намали добивите за пръв път от 2008-а

Най-големите световни износители на петрол се споразумяха в сряда да намалят своето производство за пръв път от осем години насам, за да ограничат глобалното свръхпредлагане на важната енергийна суровина, което беше в сила през последните две години и доведе до драматична обезценка на черното злато с над 50 на сто.

Организацията на страните износителки на петрол обяви, че се е договорила да ограничи производството на суров петрол до максимум 32,5 млн. барела на ден, стартирайки от 1-ви януари следващата година, като на първо време споразумението ще бъде валидно за шестмесечен срок. Това представлява намаляване на текущите добиви с около 1,2 млн. барела на ден (през октомври добивите на картела бяха в размер на 33,62 млн. барела на ден) и отговаря на предварителното споразумение, постигано през септември, за ограничаване на добивите до 32,5 - 33,0 млн. барела ежедневно.

ОПЕК отбеляза, че срокът на постигната сделка може да бъде удължен с още шест месеца, ако картелът вземе решение на следващата си официална среща на 25-и май 2017-а година.

Най-драстично ще бъде съкращаването на добивите от страна на Саудитска Арабия, като те ще бъдат намалени с 486 хиляди барела на ден до 10,06 млн. барела. Обединените Арабски Емирства, Кувейт и Катар пък ще намалят производството си с общо 300 хил. барела на ден. В същото време и Ирак се съгласи да намали своето производството с 20 хиляди барела на ден, докато производителки като Нигерия и Либия бяха изключени от постиганото споразумение с оглед на факта, че техните добиви са сериозно засегнати от продължаващите въоръжени нападения на техни петролни находища. Иран пък получи специално разрешение да увеличи своето производство малко над октомврийските нива.

Междувременно ОПЕК отбеляза, че Индонезия, която нетен вносител на петрол, няма да участва в постигнато споразумение и ще прекрати временно членството си в картела.

След срещата катарският министър на енергетика Мохамед Бин Салех Ал-Сада отбеляза, че се очаква растеж на потреблението на петрол в световен план с около 1,2 млн. барела на дена през тази и през следващата година. ОПЕК продължава да прогнозира и повишение на глобалната икономика с 2,9% през тази и с 3,1% през 2017-а година.

В добавка към споразумението на картела, ключовите производителки, които не са членове на ОПЕК, се договориха също да съкратят производството с общо 600 хиляди барела на ден, като Русия се съгласи да намали добивите с 300 хиляди барела на ден.

В тази връзка ОПЕК планира да проведе среща с основните производители извън картела на 9-и декември, на която да се дискутира техният конкретен принос към усилията за ограничаване на петролните добиви.

Руският енергиен министър Александър Новак потвърди, че Русия ще намали постепенно своето производство през първата половина на 2017-а година с до 300 хил. барела на ден, но в същото време той отказа да коментира от какви точно нива ще започне това ограничаване на добивите.

Планираното комбинирано ограничаване на добивите от и извън ОПЕК с общо около 1,8 млн. барела на ден ще представлява почти 2% от глобалното петролопроизводство и ще помогне на пазари да започнат да изчистват част от прекомерните петролни запаси (излишъци), които бяха в основата на драматичния срив на цените на черното злато от върховете около 115 долара за барел, достигнати в средата на 2014-а година.

Новината за относително агресивното намаляване на добивите от и извън ОПЕК беше приветствано от финансовите пазари и доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 13%.

Днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари 2017-а година поскъпнаха до 50,24 долара за барел, връщайки се обратно над психологическата бариера от 50 долара за барел за пръв път от края на октомври, като само в рамките на последните 24 часа те нараснаха с близо 5 долара от вчерашни първоначални дъна около 45,50 долара за барел.

В същото време фючърсите на петрол сорт брент с доставка през февруари поскъпнаха до  близо петседмичен връх от 52,73 долара за барел, нараствайки от сряда насам с над 13%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна