Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куба се прощава с Фидел Кастро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около половин милион души се събраха снощи на главния площад във втория по големина кубински град Сантяго да Куба, за да се простят с бащата на кубинската революция Фидел Кастро, който почина на 90-годишна възраст. Траурната церемония оглави сегашният кубински лидер Раул Кастро. Той произнесе и основната реч, в която оповести желанието на Фидел Кастро да не бъдат кръщавани на негово име площади и улици и да не се издигат паметници в негова чест:

Лидерът на революцията отхвърляше всякакви прояви на култ към личността и бе последователен по този въпрос до последните часове на живота си. Той настояваше след смъртта му неговото име да не се използва в названия на институти, площади, паркове, булеварди, улици или други обществени места.
 
Облечен в униформата си с четири генералски звезди, Раул заяви на скандиращата "Аз съм Фидел" тълпа, че ще продължи изграждането на политическия проект. Кастро каза още, че на "следващите сесии на Националното събрание на народната власт ще бъдат представени съответни законодателни инициативи".

Той показа, че беше възможно да се преодолеят всякакви пречки, заплахи или предизвикателства пред нашето непоколебимо начинание - да изградим социализъм в Куба, с други думи - да гарантираме независимостта и суверенитета на отечеството, каза Кастро.
 
Той благодари на всички, които изразиха съболезнования или произнесоха слова на солидарност с кубинския народ. Церемонията се излъчи пряко по телевизия и радиото.

За да отдадат почит на една от най-легендарните личности на  ХХ век пристигнаха и редица чуждестранни политици, сред които президентите на Венецуела, Никарагуа и Боливия - Николас Мадуро, Даниел Ортега и Ево Моралес, както и двама бивши бразилски президенти - Лула да Силва и Дилма Русеф. Тук бяха министърът на екологията на Франция, социалистката Сеголен Роаял, както и аржентинската футболна звезда Диего Марадона - близък приятел на покойния кубински лидер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна