Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Борусия" излъга "Реал" за първото място в групата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Борусия" (Дортмунд) спечели първото място в група "F" на Шампионската лига, след като завърши наравно 2:2 при гостуването си на "Реал" (Мадрид). "Жълто-черните" изоставаха с два гола разлика през втората част на двубоя срещу европейския клубен шампион, но успяха да наваксат пасива си в последните минути на редовното време. Двата тима вече се бяха класирали за осминафиналите в най-престижния клубен турнир в света.

Два гола за испанския отбор в прекия сблъсък за първата позиция реализира Карим Бензема. Срещата, в която имаше множество голови положения, започна с атаки и към двете врати. В четвъртата минута Андре Шурле не успя да намери очертанията на вратата с удар от дъгата, а четвърт час по-късно удар на Хамес Родригес от близка дистанция беше спасен от вратаря Роман Вайденфелер.

В 28-ата минута Даниел Карвахал центрира към непокрития в наказателното поле Бензема и френският нападател от близка дистанция даде аванс в полза на "белите".

Шест минути преди края на първата част Шурле стреля опасно от пряк свободен удар, но вратарят Кейлор Навас се намеси отлично и предотврати попадението за Борусия.

В първите минути на втората част на два пъти Усман Дембеле пропусна да изравни резултата, а в 53-ата минута Хамес центрира за Бензема, който с глава даде два гола аванс в полза на испанците.

Осем минути след това Пиер-Емерик Обамеянг намали изоставането на Борусия след пас на Марсел Шмелцер. Нападателят се измъкна от защитата на домакините и върна Дортмунд в срещата с точния си удар във вратата, пазена от Навас.

В заключителните минути на двубоя Марсело беше близо до трето гол за Реал Мадрид след добавка, а Кристиано Роналдо удари греда с диагонален удар от близка дистанция.

Две минути преди края на редовното време Обамеянг изведе Марко Ройс на голова позиция и германският национал с лекота изравни за крайното 2:2.

Борусия записа рекорд за най-много реализирани попадения в груповата фаза на турнира - 21. Реал Мадрид изравни рекорда си от 34 поредни двубоя във всички турнири без нито едно поражение, поставен преди близо 30 години. Кристиано Роналдо завърши груповата фаза само с два гола, което е неговото най-лошо постижение от 2009 година насам.

Дортмунд завърши на първо място с актив от 14 точки, докато Реал Мадрид е с две точки по-малко.

В другата сеща от тази група Легия Варшава победи с минималното 1:0 у дома срещу Спортинг Лисабон и се класира за Лига Европа, заемайки третата позиция с актив от 4 точки. Португалците остават с точка по-малко на последното четвърто място.

Българският национал Михаил Александров не беше в групата за двубоя на полския шампион. След половин час игра Александър Приович изведе Гилерме и нападателят реализира отблизо единственото попадение в двубоя.

Пет минути преди края на двубоя Уилям Карвальо от гостите беше отстранен от игра с втори жълт картон.

Победата е първа за Легия в турнира след 1995 година. Тогава поляците надиграха английския Блекбърн с 1:0. Това беше и единствения им до момента пълен успех в груповата фаза на Шампионската лига. Отборът от Варшава не беше достигал до групите в най-престижния клубен турнир в света през последните 21 години.
   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна