Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът за модерна политика излезе с доклад с негативни изводи за дейността на КЗД

Снимка: Предоставени от Института за модерна политика

От Института за модерна политика представиха негативни изводи за дейността на Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Според доклада отсъства системна практика по самосезиране и налагане на административни санкции от Комисията за защита от дискриминация за липсата на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания.

Има случаи на забавени производства, коментира доктор Тодора Генчева, която е била член на Комисията за защита от дискриминация, а в момента работи в Института за модерна политика:
Комисията е един административен орган, който трябва да води една опростена административна процедура, която трябва бързо, ясно и коректно да разрешава въпросите, отнесени до Комисията като жалби и сигнали, за да могат хората да чувстват, че са защитени от закона.

Жалбите и сигналите, които се подават, са сложни от фактическа и правна страна и изискват продължителна проверка, обясни доцент Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация :
От три години всяка година повишаваме броя на постановените решения от нас и тази година ние ще завършиме с 500 постановени решения.

Анализът на Института за модерна политика за дейността на омбудсмана е с преобладаващо позитивни изводи, допълни Петър Кечашки от Института за модерна политика
Очевидно, че институцията на омбудсмана е увеличила своята активност неколкократно. Очевидно е, че омбудсманът присъства на терен, присъства в обществения дебат по важни казуси, участва в конституционното правосъдие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна