Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Попов и Григор Григоров в националния отбор за европейския шампионат за младежи

Даниел Попов и Григор Григоров в националния отбор за европейския шампионат за младежи
Снимка: Списание Клуб Ф 1

Даниел Попов и Григор Григоров ще представят България като национален отбор в европейския шампионат по автомобилизъм за младежи догодина. Първата ни национална гарнитура беше сформирана от националната федерация за първи път след 40 години.

Партньори на двата екипажа са Дилян Попов, чичото на Даниел Попов и Даниел Миленков, който ще е навигаторът на двукратния национален шампион в планинските шампионати и двукратен победител в "Хюндай Рейсинг Трофи" Григор Григоров.

Програмата за Попов и Григоров предвижда не само място за участие в младежкото европейско първенство (ERCJ – 6 състезания), а също и първенството на автомобилите с две задвижващи колела, учредената преди седмица Балканска купа и националното първенство на България. Според намеренията двамата млади българи ще се състезават с едни от най-иновативните в момента коли в европейския рали шампионат – Пежо 208 R2 (200 к.с., 1300 кг. и 5-степенна секвенсионална скоростна кутия.)

Програмата на еврошампионата започва на 30 април с португалското Рали Азорес, но по всяка вероятност Попови и Григоров/Миленков ще пропуснат това състезание. Първо то е най-отдалеченото от България, а второ – е изцяло върху макадам, с каквато настилка и единият, и другият, нямат почти никакъв състезателен опит.

Останалите ралита от европейското за юноши са: Канари Рали (Испания, асфалт, 4-6 май), Жежов (Полша, асфалт, 4-6 август), Барум (Чехия, асфарт, 25-27 август), Рома (Италия, асфалт, 15-17 септември) и Лиепая (Латвия, макадам, 6-8 октомври). 

От тази година в шампионата за първи път ще има класиране по нации, поради което БФАС реши да формира националната гарнитура. За крайното подреждане ще се зачитат резултатите на четирите най-добри постижения от шест участия.

Това е вторият национален отбор, който Българската федерация по автомобилен спорт представя в рамките на два месеца, след като през октомври бе представена формацията на страната за участие във ФИА Хил Мастърс в Чехия.

  Снимка


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени