Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Държавата ще помогне на пострадалите от Хитрино

Най-малко 2 денонощия ще продължи източването на опасните цистерни, заяви премиерът

| обновено на 10.12.16 в 17:16
Снимка: БГНЕС

Държавата ще помогне на пострадалите хора от село Хитрино, заяви премиерът Бойко Борисов, който посети зоната на инцидента:

10 пожарникари имаме тук, над 20 пожарни. Сега разгръщаме щаб. 40 души са настанени вече по близки. Кметът на Шумен е тук. Има готовност да приеме хората, които са без жилище, защото вълната като е преминала, е поразила парка и три реда сгради, трите улици отдолу и буквално ги е избушила. Разбира се, ние ще вземем решение, ще им помогнем на хората, но умрелите не могат да се върнат. Иначе разрушенията са такива, че с пари може да се оправят. Аз досега успокоявах пожарникарите и полицаите там, защото всички са там и затова беше важно с началника на "Пожарна безопасност и защита на населението" лично да се разходим между тях. Не че много можем да им помогнем. Иван Иванов и другите колеги тук са добри професионалисти. Яд ме е, защото за тази община толкова много правихме, толкова много и само бях обещал да дойдем по хубав повод, защото, повтарям, доста неща за Хитрино се направиха и сега пак бяхме отпуснали пари.

Ще мине комисия и опише щетите, допълни Борисов.  Най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино, много е опасно, призна пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след заседание на Националния щаб за изпълнение на плана за действие при бедствия.

От МТСП обещаха още днес да проучат на кои хора ще бъде отпусната еднократната социална помощ от 325 лева. Ако междуведомствената комисия по бедствия и аварии предложи, правителството може да отпусне и по 10 хиляди лева на семействата с разрушени къщи.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна