Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Москов: Към момента системата е осигурила нужното количество кръв за пострадалите в Хитрино

| обновено на 10.12.16 в 15:27
Петър Москов
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Петър Москов огласи на специален брифинг информация за пострадалите от експлозията на гара Хитрино. Според изнесената от него информация петима са загиналите, а 29 пострадалите при тежкият иницидент:
До този момент има 29 пострадали, които са регистрирани на първо място през МБАЛ - Шумен. От тях 16 са приети в същата болница. От тези 16, шест са преведени в лечебни заведения в град Варна. Четирима пострадали в тежко състояние са във Военно-медицинска академия-Варна с различни степени на изгаряния и баротравми. Двама са преведени в университетската болница "Света Марина" - Варна със съчетани травми - черепно-мозъчна травма и гръдна травма, като и на двамата състоянието също е изключително тежко.

Девет от пострадалите са настанени в болницата в Шумен, четирима от тях са в реанимация, а състоянието на трима от тях се определя като критично, съобщи още здравният министър. Други 13 пострадали са обработени амбулаторно и са освободени от екипите на болницата в Шумен. Още 10 пациенти са преминали през болницата със съвсем леки наранявания, охлузвания и рани. Москов обобщи:

До този момент имаме информация за петима загинали, като четирима са намерени от екипите на "Гражданска защита" и "Спешна помощ" на място, а петият е починал в болницата в Шумен още при приемането
.
Относно нуждата от кръв и кръвни продукти за лечението на пострадалите Москов посочи: 
За нуждите на пострадалите са осигурени общо 140 единици кръв и плазма от Варна и от София, като те са на разположение на колегите и в Шуменската, и във Варненската болница. Много хора има и в болницата в Шумен. Около 35 човека в момента са се отзовали на призивите в медиите за кръводаряване, но пак да кажа, към момента системата е осигурила нужното количество кръв.

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков е на място в локалния щаб в Хитрино. 
На този етап няма необходимост от акция по кръводаряване за пострадалите в Хитрино, съобщи директорът на болницата в Шумен д-р Атанас Атанасов.

Засега има достатъчно наличности в кръвния център във Варна, а при необходимост от Военномедицинската академия ще бъдат осигурени допълнителни количества кръв. Заради големия брой желаещи да помогнат, Центърът по трансфузионна хематология ще работи и утре от 9 до 13 часа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна