Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Няма открити още жертви при експлозията в село Хитрино

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Няма намерени още жертви на сутрешната експлозия на вагони цистерни с пропилен и пропан-бутан в шуменското село Хитрино.

Това съобщи тази вечер премиерът Бойко Борисов след заседание на кризисния щаб. Той допълни, че е забранил да се дава каквато и да било информация за възможнните причини за трагедията. В момента текат процесуално-следствени действия, предстои тежък съдебен процес след толкова жертви и разрушения и пари, който ще се дадат, каза още Борисов:

Метър по метър се мери в момента скорост, разстояние от Горна Оряховица до тука, така че работата на семафорите при две жълти светлини, той е длъжен да намали и да влезе в отбивката, отсреща идва пътнически влак, така че всичко това обаче ще го говорят прокурорите, когато преценят.

Борисов допълни, че утре сутринта ще започне операцията по прехвърлянето на горивото от цистерните.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че всяка година е правен одит на фирмата "Булмаркет", която е собственик на излязлата от релсите влакова композиция:

През 5 години се прелицензира. Първият лиценз е издаден през 2005 година. Не сме имали сигнали за нарушения. Версиите ще ви ги кажат от следствието и прокуратурата.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи по-рано за "Хоризонт", че се работи по всички версии за причините за катастрофата, включително тя да е предизвикана умишлено. Разпитани са тримата машинисти - засега само като свидетели.

Директорът на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов заяви, че пожарните екипи не са се забавили след подаването на сигнала, както твърдят очевидци:

Не е имало закъснение. На първата минута от получаване на съобщението за пожар, колегите тръгват с два пожарни автомобила. Тук са на 17-ата или 18-ата минута. Това са 19 километра.

 7 са жертвите на трагедията в Хитрино, разразила се в 5,40 ч сутринта. От 29 ранени 9 остават в шуменската болница и 7 във Военноморската и университетската болница "Света Марина" във Варна. Всички жители на селото са евакуирани.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна