Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нуредин Басри: Хората от Хитрино ще бъдат погребани утре

Нуридин Исмаил Басри
Снимка: Радио Шумен

Кметът на Хитрино Нуредин Басри обяви, че общинските власти са взели съгласието на близките на жертвите на тежкия инцидент те да бъдат погребани в съседни села:

Имаме вече тяхното съгласие кой в кое село да бъде погребан, но явно ще остане за утре всичко това, което мислехме днес да го направим.

Днес следобед хората в селото ще могат да отидат да нахранят животните си, стана ясно от думите на кмета. Относно източването на цистерните и предстоящото след това връщане на релсите той допълни:

Тежка е процедурата, опасно е, ще бъдат качени на тежки платформи с тежки кранове. Ще направим предложение денонощно да се работи, за да могат хората по-скоро да си влизат по къщите.

Завършили са огледите на засегнатите сгради, знае се къде са всички регистрирани жители на Хитрино, изчезнали няма, увери по-рано тази сутрин Нуредин Басри. Той предположи, че приемането на заявки за еднократните социални помощи от 325 лева още днес може да бъде затруднено от факта, че хората са евакуирани на няколко места. Басри разказа още:
Над 90% от къщите са със изпочупени стъкла. Трябва да направим така, че до края на седмицата да бъдат остъклени и доколкото е възможно да завърши смяната на врати и прозорци, за да могат да върнат колкото се може повече хора и да намалеят онези за които ние ще имаме основна грижа. Трябва да помислим още веднъж, дали раздаването на помощите да стане още днес, или когато се върнат хората

Още за ситуацията в Хитрино - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна