Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър на Италия с мандат да състави правителство

Паоло Джентилони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Италия Серджо Матарела връчи мандат за съставяне на ново правителство на външния министър Паоло Джентилони. Това той ще направи съобразно насоките на държавният глава, обяснил официално необходимостта  от функционално правителство, което да изпълни всички вътрешни и международни задължения в съответните им срокове, включително и изработването на нов изборен закон. 
Паоло Джентилони прие възложеният му мандат   да състави кабинет в кратък срок, чийто състав да бъде представен  на държавният глава и в последствие одобрен, от което следва  полагането на клетва. Това трябва да стане най-късно до вторник следващата седмица, след което правителството става оперативно. Датата за вотът на доверие към него  от Парламента ще бъде обявена допълнително. Известно е, че ще бъде подкрепено от мнозинството, което имаше Матео Ренци.  
Изборът Паоло Джентилони да  изведе Италия от политическата криза се дължи на големият му политически и международен опит. Роден в Рим преди 62 години, произлиза от благородно семейство, той е бил винаги с ляво политическо мислене.Като външен министър от  2014-та година, Паоло Джентилони бе важна фигура във взаимоотношенията между Русия , Европа и САЩ, против да бъдат развалени отношенията с руската страна. В Брюксел, защитава твърдо позицията на Италия по бежанския въпрос и необходимостта от съдействие на партньорите. По образование е политолог, работил е като журналист, беше министър на съобщенията в правителството на Романо Проди.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна