Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров поиска снемане на имунитета на депутат от ДПС

| обновено на 12.12.16 в 18:02
Снимка: БГНЕС

За втори път главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата от ДПС  Илия Илиев. Искането е за купуване на гласове на отминалите парламентарни избори. Преди половин година - пак след искане за сваляне на наказателната му неприкосновеност, Илиев стана обвиняем за присвояването на над 3 милиона лева от Националната компания "Железопътна инфраструктура". 

Доказателствата срещу Илиев са събрани в хода на разследването на Районната прокуратурата в Ямбол за купуване на гласове преди последните парламентарни избори.  На първо място в листата на ДПС в 31-ви избирателен район в Ямбол е именно Илия Илиев, който по време на предизборни срещи, заедно Иван Тодоров, когото прокуратурата квалифицира като негов съучастник,  уговаряли купуване на гласове от ромския квартал в града. За да гласуват за него, Илиев плащал на ромите между 30 до 50 лева.  Един от разпитаните свидетели разказал пред разследващите, че в края на септември 2014 година  Илиев  му дал 2000 лева, за да бъдат склонени повече избиратели да гласуват за него. След като го направили, той им дал общо 100 лева.

След като се откаже сам от имунитета си или пък ако се стигне до процедура в пленарната зала, Илия Илиев ще стане за втори път обвиняем. Първото му обвинение беше за периода 2007-2009  година, когато, според държавното обвинение, като общински съветник - чрез подставени лица,  контролирал фирми, с които били сключени договори за ремонт и строителство, които не били извършени от тях, но въпреки това те получили парите. По същото дело - за ощетяване на Националната компания "Железопътна инфраструктура", обвиняем е и бившият заместник-министър в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев. От прокуратурата обещават, че по това дело до края на година ще има готов обвинителен акт. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна