Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават акциите по кръводаряване в шуменската болница

Хората от Шумен и региона обединяват усилия, за да помогнат на пострадалите в Хитрино

Мустафа Хаджи: Като хора, като граждани на тази държава, сме длъжни да направим, което е по силите ни, за да помогнем

Снимка: БГНЕС

Пред Томбул джамия в Шумен стотици граждани се сбогуваха с починалите в Хитрино. Пред религиозния храм бе отслужена заупокойна молитва " Джeназе намаз", с участието на главния мюфтия Мустафа Хаджи и няколко районни мюфтии. 
Главният мюфтия Мустафа Хаджи, който води молитвата, коментира как мюсюлманите ще подкрепят семействата на загиналите в Хитрино:
Това, което ще направим, това, което зависи от нас, ние искаме да помогнем, не зависи от какъв произход са -  дали са мюсюлмани или не са, за нас човешкият живот е неприкосновен, обаче когато се случи подобно нещо, никой не може да се съпротивлява на него. Така че ние като хора, като граждани на тази държава, сме длъжни да направим, което е по силите ни, да подпомогнем по някакъв начин тези, които остават след тях. Голяма част от мюфтиите са тук. След като свършим тук задълженията си ще седнем и ще говорим по този въпрос.
Ученици и учители от механотехникума в Шумен също споделиха, че имат своя инициатива да подпомогнат пострадалите в Хитрино.
Продължават и акциите по кръводаряване в шуменската болница. От деня на катастрофата в Хитрино до момента 210 души са дарили кръв в Центъра по хематология. Хората започнаха да идват от момента, в който научиха за страшната катастрофа, казват медиците в центъра. Хората от малко селце в община Върбица пристигнаха с автобус, за да дарят кръв днес по обед: От съчувствие към хората. Да дарим кръв за хората, които са пострадали. Господ да помага на пострадалите, пък ние да сме живи и здрави, за да помагаме.

Ваучери за храна на стойност 11 100 лева връчи днес националният омбудсман Мая Манолова на кмета на община Хитрино. Средствата са останали от националната кампания „Великден за всеки“. След като посети Кризисния щаб в шуменското село Манолова заяви:

Защото това са ваучери, с които може да се посрещнат неотложни нужди, да се пазарува незабавно в пет хиляди магазина в страната. Планираме  - непосредствено след приключване на бедственото положение и връщането на хората в Хитрино, да направим с моя екип една изнесена приемна, в която да чуем конкретно всеки човек, с неговият конкретен проблем и да помогнем конкретно на всеки. Също така, по молба на БЧК се включвам в общественият съвет на дарителската кампания и ще следим за това, средствата, които даряват хората, да бъдат използвани за най-необходимото и по един най-справедлив  и прозрачен начин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна