Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов пристигна в Хитрино, където за днес е планирано началото на най-опасната част от операцията

Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Хитрино, където за днес е планирано началото на най-опасната част от операцията по преместването на вагоните-цистерни. 

 Жителите на Хитрино няма да бъдат допускани в селото.
За възможностите за възстановяване на къщите на пострадалите от Хитрино, Борисов заяви:
По сметките на Хитрино има 5 милиона. Другите 5 милиона чакат по социалните програми. Не ги превеждаме, те са на тяхно разположение, но тъй като виждате, 10 къщи, които ще се направят безвъзмездно. Освен това, много важно. С кмета сме се разбрали този Обществен съвет, който са създали, в момента, в който техническите лица кажат, че хората могат да се върнат, заедно с тях да дойдат строителните материали и едновременно с това сме подготвили на тези /затова сега минахме да разгледаме/ дограми, прозорци, керемиди и селскостопанските сгради включително ще им оправиме на хората. Така сме се разбрали със Строителната камара, така че тези, които ще могат да стоят тук, в домовете си, за ден-ден и половина да могат да бъдат отремонтирани. Тези, на които са им разрушени къщите, ще седнат с архитектите и инженерите, които казаха на площта, на която са били къщите, плюс 10-20 квадрата, това не е от значение, ще им бъдат изградени нови къщи. Те ще бъдат наблюдавани от самите собственици. Имаме готовност с Бъчварова. Фургоните чакат. Ако пожелаят хората да са си до имота, ще им сложим фургона до имота. Ако искат на площадка, подготвили сме им площадка. От тук насетне кметът трябва да определи за всеки един човек какво да се прави.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил гарантира, че средствата за Хитрино ще отидат по предназначение:
Самите хора ще дойдат да си казват нуждите, да си казват какво са загубили, вечерта ще има протокол на Обществения съвет, ще бъде предоставен на Кризисния съвет на щаб и по този начин аз съм гаранцията, че нищо няма да бъде изхарчено извън нуждите на тези хора.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна