Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две защитнички на иракско религиозно малцинство получиха наградата "Сахаров"

Надия Мурад и Ламия Башар са жертви на сексуално поробване от "Ислямска държава"

Снимка: БТА

Две жени от иракската етническа група "йезиди" получиха наградата "Сахаров". Призът за свобода на мисълта е създаден през 1988-а от Европейския парламент и се връчва на личности и организации за изключителни постижения в защита на човешките права и свободи. Тя е кръстена на името на съветския ядрен физик и дисидент Андрей Сахаров.

Надия Мурад и Ламия Башар, които получиха "Сахаров" тази година, са жертви на сексуално поробване от "Ислямска държава". Те са говорители на жените, станали жертва на сексуални посегателства от членове на терористичната групировка. Освен това са и защитници на йезидската общност в Ирак - религиозно малцинство, което е подлагано на геноцид от "Ислямска държава".

Двете жени са родом от иракското село Кочо. То беше завзето от терористичната групировка през август 2014 година. Жените и девойките бяха отделени от мъжете в семействата си (мнозина от които бяха разстреляни в масови екзекуции) и бяха дадени като военна плячка на бойците джихадисти.

Наградата "Сахаров" се връчва от президента на ЕП около 10 декември - деня, в който е подписана Всеобщата декларация за правата на човека на ООН. На пресконференция след днешното връчване на приза в Европейския парламент в Брюксел Мартин Шулц заяви:

Двете жени, които са тук, са героини. Те са жертви на неописуема жестокост, оцелели са след пленничеството и са избягали. Превъзмогнали са страха и страданието и са намерили подслон тук, при нас, в Европа.

След като получи наградата, Ламия Башар заяви:

В продължение на две години живяхме в терор от този режим. Но на никого от "Ислямска държава" не е потърсена отговорност, никой не е осъден за това, че 3500 йезидски жени и момичета са попаднали в ръцете на "Ислямска държава" и са били поробени от тях.

Надия Мурад коментира:

Днешният свят е изправен пред две големи опасности - тероризма и реакцията спрямо тероризма. Трябва да се борим с тероризма и да изтръгнем корените му. Но трябва и да работим с ислямската общност по света, за да се промени начинът на преподаване на исляма, за да се превърнат джамиите в място за милост, любов, мир, свободни от екстремизъм. Трябва да победим радикализма и екстремизма навсякъде по света.

Носителите на наградата получават сертификат и 50 000 евро. Един от последните победители - Хауа Ибрахим, използва парите, за да подпомогне образованието на децата в неговата страна Нигерия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени