Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За три дни по дарителската сметка на БЧК за Хитрино са постъпили над 1,4 млн. лева

Пункт на БЧК-Варна за Хитрино
Снимка: БГНЕС

Само за три дни по дарителската сметка на БЧК в помощ на пострадалите в Хитрино са постъпили над 1 145 965 лева. Съобщенията на номер 1466 от 1 лев са освободени от данък добавена стойност. На сайта на организацията са посочени и банковите сметки.

За момента обаче не е необходимо да се събират дрехи и храни, информира председателят на организацията Христо Григоров:

Резервът, който има Българският червен кръст и други неправителствени организации, които участват, е достатъчен. Нека да се влезе в "червената зона", нека да се направи един сериозен анализ, да се направи една сериозна оценка, нека да започнат да се строят къщите, защото след като се построят къщите, тогава вече тези хора ще имат действително много сериозна нужда, защото в празна къща не се живее. Тази къща трябва да се оборудва. Трябва да има хладилници, печки. Тогава влизаме ние.


От Областният щаб за защита на населението при бедствия в Шумен съобщиха, че са необходими са трайни хранителни продукти за жителите на Хитрино . Това са олио, захар, ориз, колбаси, млечни продукти и захарни изделия. В Кризисния център в село Тимарево вече са доставени голямо количество продукти от първа необходимост, но потребностите на хората са ежедневни. Засега има достатъчно дрехи, обувки, одеяла и хигиенни материали


Пламен Петров от БЧК - Шумен също потвърди, че към момента хората от Хитрино се нуждаят от дълготрайни хранителни продукти, както и от памперси за деца и възрастни. Състрадателни хора от цялата страна помагат кой с каквото може. Секретарят на Червенокръстката организация Пламен Петров обобщи:

За тези няколко дни ние получихме минерална вода - над 30 палета, консерви. Отвсякъде хората даряват и могат да бъдат сигурни, че това, което те са дарили, веднага отива в пункта в Тимарево, а оттам веднага при хората, които са в нужда.


Трагедията в Хитрино остави две сестри сираци. По-голямата е на 23 години и в момента все още се бори за живота си в болницата, а 12-годишната Севги Акиф е при леля си в Самуил. Съучениците на Севги в шуменското училище „Сава Доброплодни” организираха благотворителен базар в помощ на момичето. 
Аз реших да направя различни декупажи на бурканчета и станаха наистина красиви и се надявам да се продадат и да отидат парите за каузата, разказва едно от децата, а друго добавя: Много бих искала времето да се върне обратно. Парите не са най-важното нещо. А от ефира на БНР те се обърнаха към съученичката си с думите:  Севги, не си сама. Ние сме с теб!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна