Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов обяви, че ще разговаря в понеделник с РБ

| обновено на 16.12.16 в 07:46
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще разговаря в понеделник сутринта с Реформаторския блок по повод мандата за съставяне на правителство. На въпроси на журналисти в Брюксел дали ще подкрепи техен коалиционен кабинет, министър-председателят поиска въвеждането на мажоритарна избирателна система преди организирането на предсрочните избори:

Има достатъчно време този парламент да промени изборния закон, съгласно референдума. Ако не им стига време, да се удължи с още един месец. Лесно ще можеме, дали ще оставиме тези министри, дали ще дойдат други, ще се намери вариант. Единственото, за което си заслужава, е да се изчака и да се смени избирателният закон. В противен случай изборите няма да са легитимни.  Дължим този разговор, защото трябва да е коректен. Като излезем пред обществото да можем да кажем защо трябва да се отиде на избори. Тук има само едно "ако" – това, което шикалкавят в парламента и искат следващите избори да са по стария избирателен закон . 

Борисов заяви, че  ще номинира кандидат за еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, само ако има широка политическа подкрепа:

Комисарят в такава ситуация трябва да се предложи или с огромен консенсус в парламента от парламентарните партии, или да се изчака редовно избраното правителство. Нашият комисар трябва да бъде авторитетен човек, ползващ се първо с подкрепа от България, за да получи и в Европейския парламент. Изразил съм становището си на среща с господин Юнкер. И двете съм готов да направя. Аз нямам бърза работа още няколко дни. Ако искат, с удоволствие ще им подкрепя и жена. Не е казано да е жена…



 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна