Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eвелина Шишманова: В норма са всички показатели на въздуха в Хитрино

Снимка: Радио Шумен

Трима представители на институции успокоиха хората в Хитрино и района, че няма никакви основания да се претесняват за чистотата на въздуха и водата. В норма са всички показатели на въздуха, увери Eвелина Шишманова, директор на РИОСВ-Шумен.

Продължаваме да замерваме въглероден оксид, азотни оксиди, серен диоксид, финни прахови частици и въглеводороди. Няма вредни, няма токсични вещества в атмосферния възух. За почвата ще проверим, когато приключи цялата операция.

Д-р Илияна Лозанова от Регионалната здравна инспекция в Шумен и Красимир Марков, управител на ВиК-Шумен също бяха категорични за чистотата на водата:

Ние сме взели проби вода от съседните на Хитрино населени места. Това са: Черна, Добри Войников, Върбак, Тимарево и Сливак. Водата в тези населени места отговаря на изискванията на Наредба 9 за водата за питейно-битови нужди. В село Каменяк беше спряно водоснабдяването, но от днес вече е възстановено.

Що се касае до Хитрино, водоизточниците там не се ползват, разбирате защо, а и няма как да се ползват, тъй като електричеството е спряно от самото начало на неприятните събития. Там тепърва има много работа, след като бъдем допуснати и ние до самото село.



 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна