Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедственото положение в Хитрино остава в сила

Снимка: БГНЕС

Седмица след влаковата катастрофа в Хитрино, която отне живота на 7 души, бедственото положение в селото остава в сила до  приключване на неотложните аварийно-възстановителни работи. 
Продължават да действат и ограниченията за достъп на живущите в Хитрино до къщите им, но при определени възстановителни работи, ще може да се допускат доброволци
Фирмата-собственик на катастрофиралия преди седмица в с. Хитрино влак трябва до 15 дни изведе всички опасни цистерни извън територията на Шуменска област. Това е наредила областният управител Донка Иванова. Бедственото положение ще остане в сила, докато завърша всички аварийни работи в района.

Днес предстои да бъдат извозени три цистерни.
Така в Хитрино ще останат само пет, но според министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски, те са най-опасни, защото връзките им са усукани. Затова те ще бъдат изведени по специален метод без риск от искри. 
Продължават проверките за вредни газове в мазетата и ниските помещения на сградите. 
След изразеното вчера недоволство от жителите на Хитрино и успокоителните резултати за качеството на водата и въздуха, очаква се жителите да изчакат търпеливо обещаната им за понеделник среща, защото за днес и утре най-важно е да бъдат изведени останалите 8 цистерни. За 09.00 е насрочено и поредното заседание на Обществения съвет, който разпределя помощите за пострадалите
 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна