Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина Гиньо Ганев

| обновено на 18.12.16 в 16:39

На 88-годишна възраст почина Гиньо Ганев - виден парламентарист и юрист, който си спечели прозвището „Човекът-парламент“. 

Той е  зам.-председател на Великото народно събрание и народен представител в 8 поредни парламента - три преди 1989 г. и пет след това. 
На 2 пъти отказва да стане министър-председател на България - така на неговото място сядат Димитър Попов и Любен Беров. На 13 април 2005 г. бе избран от 39-тото Народно събрание за първия национален омбудсман на България.  Като депутат в 7 мото  Велико народно събрание Гиньо Ганев  заявява, че всички партийни знамена трябва да се обединят около трицветното българско знаме и лансира политиката на "трите Р" - разум, разбирателство и реализъм“. 
В предаването "От петък до петък" на програма „Хоризонт“, по повод  65 тата годишнина от подписването на Парижкия мирен договор, Гиньо Ганев коментира, че възрожденският идеал за събирането на българите в една държава, продължава да е жив:
Българската съдба никога не е била много самостоятелна и изолирана, така че възрожденският идеал за събирането на българската общност продължава да бъде жив и той определя поведението и на нашата официална власт, а още повече на нашата общественост.

По повод кончината на Гиньо Ганев, председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов каза, че символично приключва една дълга и славна епоха в историята на България, на която Ганев беше еманация и носител. 
Отиде си един мъдрец, доайенът на политиката, България загуби последния политик от "старото време", добави Симеонов. 
     
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е изпратила съболезнователен адрес до семейството и близките на Гиньо Ганев, който почина на 88-годишна възраст. В него пише, че губим забележителен парламентарист, държавник и конституционалист, човек със силна харизма, с ярко и неподражаемо присъствие в политическия живот на страната. Цачева отбелязва, че Гиньо Ганев ще бъде запомнен и с неуморната работа за изграждане на съвременната правна уредба, като е дал своя ценен принос за демократичното развитие на България.
   
Поклонението ще е в сряда от 13 часа в църквата "Св. Неделя".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна