Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Растежът на германската икономика се ускори значително през последното тримесечие на годината

Растежът на германската икономика се очаква да се ускори значително през четвъртото тримесечие, докато инфлацията, който беше потисната от доста време, може да надвиши през декември 1 на сто с оглед на по-високи цени на петрола, заяви в понеделник Бундесбанк.

Икономическият растеж, който беше доста муден през второто и третото тримесечие, започна да набира скорост към края на годината с оглед на по-добро промишлено производство, солидно строителство и нарастващо частно потребление, подкрепено от оптимистичните настроения, посочи Централната банка в своя редовен месечен доклад.

По-позитивната оценка на Бундесбанк е в синхрон с подобна прогноза, направена през миналата седмица от института Ifo, което предполага, че икономиката е успяла да преодолее известната си слабост от лятото и началото на есента, когато слабият износ и несигурността след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз натежаха върху нейния растеж.

Изключително голямото увеличение на новите производствени поръчки, в съчетание с благоприятните корпоративни настроения, се очакват да стимулират промишлената активност през последното тримесечие. Потреблението на домакинствата също представлява важен стълб на икономиката, което се изрази в рязко повишение на продажбите на дребно през октомври, отбеляза Бундесбанк.

Инфлацията, която предизвиква най-голямо главоболие на Европейската централна банка в продължение на години, също се очаква да нарасне по-рязко и вероятно да надвиши 1%, достигайки най-високото си ниво от април 2014 година, след като през ноември индексът на потребителските цени се повиши с 0,7 на сто. Трябва да се има предвид, че почти четири години инфлацията е далеч под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2% въпреки безпрецедентните стимулиращи политики за съживяване на икономическия растеж и на цените. Прогнозата на Бундесбанк за нарастване на инфлацията над нивото от 1% през декември се дължи на по-високите петролни цени, като фючърсите на петрола сорт "брент" поскъпнаха с 14% само в рамките на последния месец и с близо 50% от началото на годината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна