Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заподозреният за атентата в Берлин не е истинският извършител, смята германската полиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската полиция смята, че арестуваният пакистанец, заподозрян за вчерашния атентат в Берлин, при който загинаха 12 души, не е истинският извършител. Това заяви шефът на полицията в столицата Клаус Канд, цитиран от обществената германска телевизия АРД. По думите му, заподозряният отрича да е извършил деянието и на практика не е сигурно, че той е шофьорът. Това означава, че истинският извършител може би е на свобода. Германската полиция призова към бдителност.

Опасният престъпник, който прегази снощи с камион десетки хора на коледен пазар в Берлин, може още да е на свобода.
По-рано вътрешният министър Томас де Мезиер съобщи, че пакистанецът е пристигнал в Германия на 31 декември миналата година, а в Берлин е от февруари.
Баварският премиер Хорст Зеехофер заяви, че заради паметта на жертвите федералното правителство е длъжно да преосмисли миграционната си политика и политиката за сигурност.
Междувременно се съобщава за нова стрелба в град Висбаден, столица на федералната провинция Хесен. Един човек е загинал и двама са били ранени. Стрелецът се издирва, ангажирани са допълнителни полицейски сили и хеликоптер.
Полицията засилва мерките за сигурност. На входовете на коледните базари има въоръжени постове. Сенаторът по вътрешните работи на Берлин, Андреас Гайзел коментира пред журналисти, че нападението може да повлияе на предстоящите празненства в новогодишната нощ пред Бранденбургската врата. По думите му повишените мерки за сигурност ще продължат по-дълго от очакваното.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна