Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РБ върна третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство

Снимка: БГНЕС
От ПГ на Реформаторския блок върнаха на президента Росен Плевнелиев третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-тото Народно събрание. До тази процедура се стигна, след като преговорите за подкрепа на нов кабинет в този парламент завършиха вчера без успех. Държавният глава ще направи изявление, в което се очаква да обяви следващите си действия. 

Ето какво казаха заместник-председателят на СДС Румен Христов и президентът Плевнелиев:

На мен се падна тежката задача да съобщя, че ние не можахме да постигнем съгласие при излъчване на министър-председател в рамките на предложения от Вас срок. Наистина положихме максимални усилия, но не се стигна до съгласие. Коректно беше да дойдем и да съобщим това решение, че нямаме възможност да излъчим министър-председател.

Искам да ви благодаря за усилията, които положихте. Вие водихте преговори. Съжалявам, че тези преговори в крайна сметка не доведоха до резултата, на който аз се надявах, като държавен глава. Очевидно конституционната процедура приключва и ние вървим към извънредни парламентарни избори – каза Росен Плевнелиев.

След неуспеха на коалиционните преговори между РБ, ГЕРБ и Патриотичния фронт конституционните възможности за съставяне на нов кабинет от политическите сили в настоящото Народно събрание се изчерпаха. Очаква се към 12 ч. държавният глава да направи изявление за плановете си от тук нататък. Плевнелиев не може да разпусне парламента, тъй като е на края на мандата си, но може да назначи служебен кабинет на мястото на правителството на Бойко Борисов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени