Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуацията на сирийския град Алепо е във финална фаза

Снимка: БТА

Евакуацията на сирийския град Алепо е във финална фаза, като само няколко хиляди бунтовници и цивилни все още чакат да напуснат бомбардираните квартали. 
Последните евакуирани се очаква да напуснат града днес, като така режимът на президента Башар Асад за първи път от 2012 г. ще поеме пълен контрол над Алепо. Около три хиляди души все още чакат при минусови температури в последните опозиционни квартали. Конвой от 60 автобуса е в готовност да ги евакуира.
Сирийска правителствена телевизия съобщи, че командването на сирийската армия ще излезе със специално изявление, когато приключи извеждането на бунтовниците от Алепо.

Разследващата комисия на ООН не е могла да установи чия е отговорността за обстрела срещу хуманитарния конвой в Сирия, извършен в района на Алепо на 19 септември. Комисията е стигнала до извода, че автоколоната е била подложена на обстрел от въздуха. Експертите са установили, че макар и инцидентът да е станал при нападение от въздуха, да се посочи виновен или виновни не е възможно. В доклада се отбелязва също, че със средствата за извършване на подобно нападение са разполагали авиацията на международната коалиция, оглавявана от САЩ, въздушните сили на Русия, както и ВВС на Сирия.
В доклада пише, че загиналите са най-малко десет, а ранените - около 22.
Междувременно общото събрание на ООН взе решение да бъде съставен специален екип, който да събира, съхранява и анализира доказателства и да работи по подготовката на съдебни дела за военни престъпления и нарушения на човешки права, извършени по време на конфликта в Сирия, предаде Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна