Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният машинист на влака катастрофирал в Хитрино остава в ареста.

Снимка: БГНЕС

Шуменският окръжен съд остави в ареста 40-годишния Димитър Михнев - главният машинист на влака, който катастрофира в Хитрино. За помощника му обаче, 64-годишния Радослав Петков съдът определи, че не извършил деянието, в което е обвинен и не уважи истането на прокуратурата за задържане под стража.  Съдът прецени, че като машинист - второ лице, Петко не би могъл да извърши действия по управление на влака. Прокурор Маргарита Георгиева посочи, че ще прецени, дали да протестира решението. Това може да направи пред Варненския съд на 3 януари. 

От прокуратурата поискаха най-тежките мерки, заради високата обществена опасност на деянието. Има 7 загинали, 26 пострадали, сериозни материални щети, а влакът се е движил с двойно по-висока скорост от допустимата. Пред съда Михнев заяви, че съжалява за инцидента, а Радослав Петков изрази искрени съболезнования към близките на загиналите. Защитата посочи, че Петков се е върнал след взрива, за да активира спирачките на вагоните и е слагал камъни пред техните колелета, за да не се допусне негорящите вагони да навлязат при горящите. Според другият адвокат има още една вероятна причина за инцидента, незаключена входна стрелка на железния път. Прокурор Маргарита Георгиева обаче заяви, че няма данни за нарушения.

Димитър Михнев има 16-годишен стаж като машинист, а Радослав Петков - над 20 години опит, от които 11 години  е бил машинист-инструктор.

Междувременно стана ясно, че вече двама от петимата пострадали, настанени във Военноморската болница във Варна, са изписани. Останалите са в стабилно състояние. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна