Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключила е евакуацията на източната част на Алепо

| обновено на 23.12.16 в 09:12
Автобуси с бунтовници напускат Алепо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният комитет на Червения кръст потвърди, че е приключила евакуацията на десетки хиляди хора от източната част на сирийския град Алепо, както и от двете шиитски села Фуа и Кефрая в провинция Идлиб. Всички цивилни, които са пожелали това, както и ранените и бойците са изтеглени, заяви говорителят на организацията Криста Армстронг.

Финалната фаза на евакуацията се контролираше от 31 наблюдатели на ООН, които са в Сирия след решение на Съвета за сигурност.

Армията на сирийския режим обяви, че е установила пълен контрол над Алепо и е предоставила на президента Башар Асад най-голямата победа в продължаващата близо 6 години война.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура предупреди, че голяма част от новите бежанци остават в тежко положение заради суровите зимни условия. Де Мистура призова за спиране на бойните действия в цяла Сирия.

Защото някои от тях отидоха в западно Алепо, но не са много. Много се оттеглиха в околностите, които са под контрола на въоръжената опозиция. Така отново поставяме въпроса за достъпа им до хуманитарна помощ от ООН. А много от тези хора отидоха в град Идлиб, който, на теория, може да се превърне в ново Алепо, обясни специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени