Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителни техници са обходили всички пострадали къщи в Хитрино

Снимка: Бояна Петрова, Радио Шумен

Строителни техници вече са обходили всички къщи, по които има щети в Хитрино. Това съобщи за Радио Шумен кметът на общината Нуридин Басри. Предстои изготвянето на протоколите, след което ще се реши каква ще бъде помощта за всеки конкретен случай.

Взети са размерите за остъкляване на всички дограми. Работи се! Вече даже има доставена дограма. Имаме уверението на фирмите, които се ангажираха, че до 5-и - 10-и това ще приключи - да остъклим имотите, които ще се стопанисват и хората да могат да са спокойни за зимата. Оттам нататък ще бъде по-спокойно. Днес почти на 90% ще бъде остъклена Общинска администрация и утре сме си поставили цел с колегите от тук да си вземем и малкото компютри, които ги изнесохме, да отидем в Общинска администрация - близо до хоратаq и да можем да сме по-оперативни и по-полезни

В четвъртък хората от Хитрино са получили бутилирана вода, а днес е започнало раздаването на дърва за огрев. Към някои домакинства ще се насочат доброволци. 

Посланичката на Виетнам у нас също се срещна с част от пострадалите семейства от Хитрино. В кметството на Тимарево тя връчи парични суми на шест от най-тежко засегнатите домакинства. Заедно с посланик Нгуен Тхи Хонг Оан в Тимарево бяха и представители на Асоциацията на виетнамските граждани, които живеят в България. Всички заедно бяха събрали 3000 лева, които бяха разпределени по 500 лева на пострадало домакинство. Изказваме своята съпричастност и солидарност – сподели представител на асоциацията, който допълни:

Ние се надяваме, че най-скоро, както казахте вие, ще се възстановите и нещата ще бъдат нормални за живот и още по-добре, отколкото са сега. Малко скромни неща сме събрали от виетнамската общност. Ние ви подкрепяме. Идваме тук с морална подкрепа към вас. Искаме да направим подарък на пострадалите хора от селото. И дори да имате нужда от допълнителна помощ, можете да се обърнете към нас и ние ще се постараем да съберем, за да можем да помогнем на хората да си възстановят живота.

Кметът Басри благодари за жеста и покани виетнамските дипломати отново да посетят Хитрино след няколко месеца, за да се убедят, че местните хора са се върнали към нормалния си начин на живот, а местната власт и държавата правят всичко по силите си, за да бъдат заличени материалните следи от бедствието.

Габровската община също ще подкрепи финансово жителите на село Хитрино, чиито домове бяха разрушени при влаковата катастрофа. Целевата помощ за закупуване на строителни материали се отпуска по предложение на кмета на Габрово Таня Христова с решение на Общинския съвет в града. Средствата са в размер на 5000 лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна