Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо свиване на канадската икономика през октомври

Икономиката на Канада се сви изненадващо в началото на последното за годината тримесечие с оглед на солидна слабост в промишления сектор и намаляване на добивите на петрол и на природен газ, показват данни на официалната канадска статистика.

Брутният вътрешен продукт се понижи през октомври с 0,3% до 1,68 млн. канадски долара при очаквания за стагнация на канадската икономика спрямо септември, когато тя нарасна с 0,4 на сто (слаба възходяща ревизия от предишна оценка на статистиката за повишение с 0,3%).

Това представлява първо свиване на канадската икономика след четири поредни месеца на растеж и днешните данни вероятно ще подсилят очакванията за нейното забавяне към края на годината след добрия отскок през третото тримесечие.

Изненадващото влошаване се дължеше в най-голяма степен на спад с 2% на промишленото производство - най-солидно понижение от декември 2013-а година насам. Извличането на петрол и на природен газ спадна с 2,5%, отстъпвайки позиции след четири месеца на растеж.

Слабото строителство също натежава върху икономическото представяне на Канада, като през октомври то се влоши с 0,5%, бележейки спад за пети от последните шест месеца.

Канадският долар реагира негативно на днешните изненадващо слаби данни, понижавайки се спрямо останалите основни валути. Щатската валута нараства с 0,42% в рамките на деня към 5-седмичен връх от 1,3550 канадски долара с поглед към 9-месечния връх около 1,3587 нивото, достигнат на 14-ти ноември, докато еврото се повишава към 1,4149 "канадеца".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени