Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипът в Пловдив настъпва

| обновено на 27.12.16 в 17:04

Увеличава се броят на острите респираторни заболявания в Пловдив, но все още не са достигнати стойноистите за обявяване на грипна епидемия. По време на коледните празници пловдивчани често започнаха да търсят спешна медицинска помощ заради висока температура. През почивните дни 20 души са постъпили в инфекциозна клиника с усложнения от заразата.

Заболеваемостта сега е 170 на 10 хиляди, а преди седмица е била 90 на 10 хиляди души, съобщи д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция.  По думите й няма основания за паника сред боледуващите и близките им. Тя допълни, че  симтомите на заболяването не трябва да се подценяват, необходимо е да се спазва лична хигиена и се препоръчва да се избягват местата с повече хора, за да се ограничи риска от заразяване. 

В Пазарджик също има подем на тези заболявания и то по-рано от обичайното за сезона. Боледуват 223 на 10 хиляди, като най-високата е заболеваемостта е сред  учениците.   Заболеваемостта в Смолян няма промяна в сравнение с предишната седмица. Стойностите там са 140 на 10 хиляди.  Нивата, при които се обявява грипна епидемия са различни за всяка област на страната. 

Всичко това означава , че сме в предепидемична обстановка, коментират здравните инспектори. Такава обаче няма да бъде обявявана, докато не са готови резултатите от Националната референтна лаборатория в София. 

Дали ще бъде удължена ваканцията на учениците зависи от това какаъв процент от тях ще отидат в класните стаи в първия за 2017-та година учебен ден. Репортерска проверка в центъра на Пловдив показа, че като цяло хората не се страхуват от грипа. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени