Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва разпределянето на близо 2 милиона лева, събрани от дарители за Хитрино

| обновено на 28.12.16 в 15:14
Снимка: БТА

Започва разпределянето на близо два милиона лева, събрани от дарители чрез Българския червен кръст за подпомагане на жителите на шуменското село Хитрино. Това ще стане чрез Обществен съвет, който предстои да изготви своя програма за управлението на финансовата помощ. В Обществения съвет влизат омбудсманът Мая Манолова, кметът на Хитрино Нуридин Басри, представители на църквата и на мюфтийството, както и на обществените медии. Сумата, дарена чрез съобщения, е 1 милион и 27 хиляди лева, а по банков път са били преведени 923 хиляди лева.

Направена е оценка на 157 от къщите в Шуменското село. 11 трябва да бъдат съборени. За да не бъде допусната злоупотреба със средствата, които са събрани за възстановяване на разрушените къщи, кметът посочи мерките, които ще бъдат предприети:

Парите, които ще вземат за обезщетение на жилищата, да бъдат вложени в тези жилища, а не жилища, които имат на други места. Взимайки парите, накой да отиде в Шумен да си остъклява апартамента.

Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че постоянно получава писма от хора, които искат да помагат на пострадалите жители на Хитрино.  Малка партия е пожелала да дари и проектите за новите къщи.

Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров увери в предаването "Преди всички" :

Тази кампания ще бъде отчетена, защото искам да дам гараниця, че и една стотинка няма да бъде отклонена от сумите, които влизат по банковата сметка.
До момента една стотинка не е излязла без решението на този Обществен съвет.

След сериозен анализ на нуждите в Хитрино съветът ще вземе решение за реалното изразходване на тези средства, като излиза с протоколи, които ще бъдат публични и ще се изпращат до медиите. Така хората ще бъдат спокойни за дарените от тях средства, обясни Григоров. Той допълни, че между държавните институции е необходимо съгласуване, за да се изразходват средствата по-ефективно.

Хората в Хитрино може би имат много голяма нужда от морална подкрепа. Това, че цяла България се съюзи в този тежък момент за тях, е изключително важно. Второ – имат нужда от храна, каза Светослава Борисова, която е секретар на Обществения съвет на Хитрино.

Всеки ден даваме топъл обяд от набирателната сметка на Общината на всички хора от селото в обособената обществена кухня, пристигат и много дарения, разказа Борисова.

Някои се настаняват във фургоните, други отиват при свои близки с оглед на сезона. Във фургоните има две стаи с малък кухненски бокс и санитарен възел. Вътре е приветливо, сподели свои впечатления Светослава Борисова:

Убедена съм, че времето лекува. Селото ще се възстанови и ще стане много по-красиво. С времето нещата ще се променят. Може би няма да забравят тези, които загубиха своите близки.

Снимка: БТАСпоред Стефан Стефанов, който е жител на Хитрино, разединението между хората там става все по-голямо и възникват дрязги заради действия на отделни жители на селото, които по думите му нямат съвест. Стефанов, който в деня на трагедията помагаше на местните жители и на пожарникарите, се чувства засегнат и дори обиден от отношението на хора от селото и допълни, че никой досега лично не му е благодарил за стореното:

В момента хора, които не живеят в Хитрино, се нареждат за храна, плачат, молят се за помощи. А в момента работят в Холандия, Германия, просто се появиха тук изневиделица. Нямам думи.

Дано да бъдат усвоени парите, както трябва, защото тези пари са мъката, сълзите, даже кръвта на хората, заяви емоционално Стефанов.

В тежката железопътна катастрофа в началото на декември в Хитрино изгубиха живота си седем души. Тогава цистерни от влаковата композиция се взривиха непосредствено до домовете на хората и предизвикаха тежки разрушения. Пострадалите от експлозията все още се лекуват и възстановяват.

Петте милиона лева, отпуснати от правителството по линия на МТСП за общината в Хитрино, са постъпили по сметките ѝ още преди десетина дни. Помощи обаче ще се предоставят след оценка на щетите за всяко семейство. Министър Зорница Русинова съобщи, че вече има подадени молби за подпомагане

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна