Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

55 000 мигранти са напуснали Германия доброволно тази година

Снимка: БГНЕС

Рекорден брой мигранти - 55 000, са напуснали Германия доброволно тази година. Това е два пъти повече, отколкото са били депортираните.

Данните, цитирани от вестника Зюддойче Цайтунг са на Федералната служба за миграция и бежанци и са за месеците от януари до ноември. Повечето от мигрантите са се завърнали към Западните Балкани.

Най-голяма е групата на албанците - 15 000. По около 5000 са съответно сърбите, иракчаните и косоварите.

890 000 са потърсили убежище в Германия миналата година, което е рекорд.

През 2016-а Германия е депортирала 25 000 мигранти. Повечето са били от Западните Балкани. Те са нямали законно право да пребивават в страната.

По информация на Федералната служба за миграция и бежанци нарастващият брой на търсещите убежище също се завръщат доброволно в Ирак, Иран и Афганистан.

Завърналите се в Афганистан доброволно тази година са повече от 3200, което е 10 пъти повече от завърналите се през 2015-а. По-рано през този месец 34 афганистанци бяха депортирани след като техните искания за убежище бяха отхвърлени.

Тази година Германия е отказала да пусне в страната 20 000 мигранти на външните си граници.

В началото на 2017-а Германия планира да даде старт на нова програма за развитие, чиято цел е да помогне на мигрантите да се реинтегрират в родината си.

Първите страни, към които ще бъде насочена тя ще са Мароко, Тунис, Нигерия, Косово, Сърбия и Албания. Сирийците, афганистанците и иракчаните са най-големите групи, които са потърсили убежище в Германия за периода януари-октомври 2016-а.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна