Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Стойков подаде оставка като член на УС на федерацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тодор Стойков подаде оставката си като член на Управителния съвет на федерацията по баскетбол. Новината разкри президентът на родната централа Георги Глушков след последното за годината заседание на ръководния орган.

Обсъдихме оставката на Тодор Стойков. Имаме я като документ, пристигнал до мен и до УС. Обсъдихме и интервюто с него по БНТ. Тепърва ще говоря с него, защото оставката му пристигна непосредствено преди заседанието. Има становище на УС във връзка с неговото интервю, но аз тепърва ще говоря с него, заяви Глушков.

Ето и становището на УС:

"Не е в правомощията на УС да освободи г-н Стойков от длъжността член на УС на БФБаскетбол. Съгласно чл. 14, т. 3 от Устава правомощия да приеме оставка и освободи от длъжност член на УС има само Общото събрание на федерацията. УС не е съгласен с твърденията на Тодор Стойков, тъй като:

1. В УС, приет на последното Общо събрание, има петима (5) нови члена, от общо 11;

2. Четиримата члена на УС с най-дългогодишен стаж (16 години) не са част от настоящия управителен съвет;

3. По решение на ОС бяха проведени избори за председатели на Съдийската комисия и Треньорската комисия към БФБаскетбол, в които гласуваха само лицензираните съдии и дежурни представители и съответно - треньори;

4. По отношение на твърдението му за "броене на седалките" – при единодушно решение на членовете на Общото събрание на клубовете в НБЛ за условията за провеждане на срещи, УС на БФБаскетбол ще се съобрази с желанието им.

За УС остават неясни мотивите на г-н Стойков за подадената оставка, тъй като досега няма негово предложение пред Управителния съвет, което да не е прието. Считаме, че до провеждането на следващо Общо събрание, той може да преосмисли своята позиция."

Оставката е представена на УС, но съветът няма правомощия да освободи Тодор Стойков от длъжността член на УС съгласно устава. Такива правомощия има само Общото събрание на федерацията. На следващото събрание ще бъде разгледана оставката.

Управителният съвет не е съгласен с твърденията. Решенията за провеждането на мачовете се вземат със съгласието на клубовете и ние се съобразяваме с тях. Те изготвят документите си. Досега не е имало предложение на Тодор Стойков към УС, което да не е било прието. До общото събрание той може да преосмисли позицията си."

По първата точка от дневния ред УС прие разпределението на точките на клубовете за финансиране от министерството на спорта. 76 000 точки са разпределени между клубовете, като се вземат предвид картотекирани състезатели, национални състезатели, представяне на играчите, участие в първенства с други клубове и други критерии.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени