Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ умъртви четири кончета и две кучета заради липса на документи

| обновено на 30.12.16 в 18:35
Снимка: Костадин Георгиев

Четири кончета и две кучета са били умъртвени по нареждане на Българската агенцията за безопасност на храните заради липса на документи. 

Те са били конфискувани след проверка на пътя и по-късно са убити без знанието на собственика им. От БАБХ съобщиха, че животните са били превозвани в абсолютно неспазване на Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

За да не се допусне пренасянето на заразни болести, властите са предписали животните да бъдат убити. От Агенцията по храните обясниха за "Хоризонт", че в момента в страната има птичи грип и всяко животно без документи не може да бъде считано за здраво. 

Животните са превозвани без никакви документи, обясни пред "Хоризонт" д-р Георги Чобанов от агенцията по храните:
Превозвачите на животни са били наясно какво трябва да се свърши. Те са знаели как трябва да се процедира и въпреки това те не са спазили законодателството.
Пред "Хоризонт" Сирма Иванова, която е един от организаторите на превоза, обясни, че дете е сигнализирало в социалните мрежи, че във ферма се продава едно конче. След като Иванова и приятелят й се свързват с продавача разбират, че животните са четири и решават да спасят всичките. Намират осиновители от голяма ферма:
Оказа се обаче, на място в Калофер, че не могат бързо да ни издадат документи и не могат да ги чекират, защото е малък град. Явно не са могли да реагират бързо и трябваше да ги оставим и след време пак да се върнем да ги купим, а пък собствениците им ни дадоха ясно да разберем, че няма да ни ги пазят и ако някой дойде и ги купи, те ще ги продадат. Целта  е да не рискуваме да ги купят и да ги заколят. Ние ги купихме, качихме ги на буса и ги изпратихме към Белоградчик.
Бойко Стоянов от Асоциацията за местни автохтонни породи в България обясни, че именно за тези животни е отказано да се издадат документи, че са чиста каракачанска порода:
В защита на тези кончета, че те не са от тази порода, затова и ние сме отказали да ги идентифицираме като коне от каракачанската порода
Явор Гечев от "Четири лапи" обаче заяви, че до умъртвяване на конете и кучетата е можело да не се стигне:
Умъртвяване на животни се допуска, когато има ликвидация на заразни заболявания, в случая няма такова по конете, което да е констатирано. Така че Агенцията е било добре да обясни кои точно заразни заболявания са ликвидирали с този случай. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени