Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Дамянов: "Музикаутор" се опитва да рекетира

Ясен Козев: "Музикаутор“ не извива ръцете на никого

Директорът на Дирекция "Авторско право и сродните му права“ в Министерството на културата Георги Дамянов заяви, че действието на нотариалната покана за спиране използването на репертоара на "Музикаутор“ трябва да се прекрати "на момента“, за да може Националното радио да работи нормално:

Според мен това, което "Музикаутор" се опитва да наложи, това е един рекет. Те поставят неизпълними условия и казват: Ако вие не ги изпълните, ние ще ви спрем музиката. Е как ще стане? - каза Дамянов пред Би Ти Ви.

"Музикаутор“ не извива ръцете на никого, подчерта председателят на Управителния съвет на сдружението Ясен Козев в интервю за Българската национална телевизия. Според Козев министърът на културата превишава правата си с писмото, с което призова сдружението да обсъди становището на БНР и да преразгледа предложението си за възнагражденията, дължими от Националното радио:

От правна гледна точка и по мое лично мнение, господин Рашидов далеч е превишил правомощията си така, както те са разписани в Закона за авторски и сродни права, член 40 - посочи Козев пред БНТ.

В писмото, поместено на сайта на министерството, министър Рашидов посочва, че разрешаването на спорните въпроси следва и може да бъде постигнато чрез преговори, а не силово и по административен ред.

Певицата Мая Нешкова и композиторът Кирил Икономов предоставиха творчеството си на Българското национално радио, след като сдружението "Музикаутор" забрани на обществената медия да излъчва съвременна музика. В профила си във фейсбук Мая Нешкова пише:

В навечерието на Нова Година станахме свидетели на безпрецедентен натиск и рекет към една светиня - БНР, от една авторско-правна организация, наречена Музикаутор!

Нешкова апелира авторите на музика и текстове и продуцентите да подкрепят БНР.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени