Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За втори пореден ден Пекин е потънал в опасен смог

Китай смог
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пекин издаде най-високата степен за предупреждение - червен код  за опасен смог, съобщи Ройтерс. За втори пореден ден китайската столица е обгърната от гъста мъгла, като на места видимостта е по-малко от 50 метра. 

Смогът наложи затварянето на големите магистрали, отмяната на няколко десетки полети, а 2 хиляди туристи останаха блокирани на кораб, който не можеше да акостира на пристанище Танджин. 
 Жителите на Пекин са сериозно притеснени от мръсния въздух.
Ефектът е сериозен. Бебето ми си стои вкъщи и не мога да го извеждам тези дни. Възрастните хора и децата не могат да излизат, а аз обикновено нося маска като ходя на работа.
Всъщност обмисляме да емигрираме. Ще го направя, ако ми разрешат, но все още чакаме отговор. От друга страна разбира се, се надявам въздухът да се прочисти, защото възрастните и децата са най-потърпевши.
По обяд местно време измереното ниво на замърсяване на въздуха е било над 300, което се смята за рисково за здравето, съобщиха от агенцията по околната среда на Пекин. 
Вече трета зима Китай се бори с вредното замърсяване на въздуха в големите градове, но мерките досега не дават желаните резултати.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна