Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Женева започнаха решаващи преговори по кипърския въпрос

Мустафа Акънджъ и Никос Анастасиадис
Снимка: БГНЕС

В Двореца на нациите в Женева започна решаващ кръг преговори за обединение на етнически разделения от 43 години Кипър. Навлизането в заключителната фаза на мирния процес стана възможно след интензивна дипломатическа дейност в Никозия, Атина, Анкара, Лондон, Брюксел и Ню Йорк.

Лидерите на двете кипърски общности - президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, възобновиха днес преговорите за постигане на мирно споразумение по кипърския въпрос, след като в края на ноември изпаднаха в задънена улица. До сряда Анастасиадис и Акънджъ ще имат 6 срещи, на които трябва да уеднаквят максимално позициите си по останалите много нерешени въпроси в продължилите досега 19 месеца преговори. Ход на разговорите бе даден с обсъждането на проблемите на собствеността - възстановяването на имоти или обезщетяването на собствениците им, бежанци от двете кипърски общности. Двамата лидери дебатираха днес и въпросите на управлението и споделянето на властта в бъдещата федерация, където възлово противоречие е исканото от кипърските турци ротационно президентство.

За първи път в преговорите по кипърския въпрос териториалният аспект и критериите за териториални корекции ще се разглеждат заедно с конкретна карта на бъдещите две зони в обединения Кипър. Анастасиадис и Акънджъ трябва да представят проектокартите си в сряда.

В четвъртък преговорите ще прерастнат в международна конференция с участието на трите страни-гаранти Великобритания, Гърция и Турция. В нейния център са проблемите на сигурността и гаранциите, които са основен източник на десетилетното напрежение и недоверие на острова, ключов спор между кипърските гърци и кипърските турци, между Гърция и Турция.

Постигането на мирно споразумение в Кипър е трудно, но не невъзможно, защото двамата лидери показват много смелост и воля, коментира днес на пресконференция специалният пратеник на ООН Еспен Барт Ейде. Според него сега е настъпил крайният момент, моментът на истината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна