Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още ваканция в повечето общини заради студовете и грипа

| обновено на 10.01.17 в 16:47
Снимка: БГНЕС

Учебни занятия днес се провеждат само в няколко общини в страната, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Утре няма да се учи в осем области в страната: София-град, Бургас, Мотана, Пазарджик, Перник, Русе, Стара Загора и Ямбол. Учебни занятия ще има в  87 общини от областите Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, Сливен, Смолян, София-област, Търговище, Хасково и Шумен.

Утре ще бъде неучебен ден за училищата на територията на Столична община. В над 70% от сградите все още не е постигната необходимата температура за провеждане на учебни занятия. Директорите на училищата в София ще решават дали да удължат ваканцията до края на седмицата, ако температурите в класните стаи са по-ниски от 18 градуса. Проверка на "Хоризонт" показа, че в една от класните стаи на столичното 120-то училище температурата е 14 градуса. Помощник директорът Ваня Максимова посочи:

Студено е. Имайте предвид, че децата са по 40 минути на едно място, много от тях са по цял ден - от осем до шест в училище. Имаме заповед за преструктуриране на учебното съдържание, теми, които могат да се обединят, така че децата няма да бъдат лишени от новите знания, които трябва да усвоят за съответната учебна година.

Поради усложнената епидемиологична обстановка и влошаването на метеорологичните условия в общините Стара Загора и Гълъбово се удължава ваканцията на учениците до края на седмицата. Първият учебен ден ще бъде на 16 януари, понеделник. Регистрираните заболявания от грип в района се увеличават.

Заради усложнената зимна обстановка и необичайно ниските температури училището в Сапарева баня ще остане затворено и утре, 11 януари. В Дупница учениците няма да учат до 12 януари включително. Удължаването на ваканцията се налага поради невъзможността отоплителните инсталации в училището да постигнат необходимата температура за нормален учебен процес.Обмисля се удължаване на грипната епидемия в Кюстендил, решението ще стане ясно до края на работния ден.

В повечето училища на територията на Благоевградска област учебният процес е прекратен заради влошаващата се зимна обстановка и ниските температури в някои училищни сгради. Към областния център, в който миналата седмица беше обявена грипна епидемия и учениците са във ваканция  до 11 януари включително, се присъединяват общините Кресна, Симитли, Гоце Делчев, Петрич, Сатовча и Гърмен, чиито кметове са подали информация за частично спиране на учебните занятия. Освен ниските температури в училищата като причина се изтъкват проблемите с почистването на общинските пътища. 

В Габровска област от днес е отменена грипната епидемия. Отменят се и противоепидемичните мерки в болничните и социалните заведения, свързани с грипната епидемия, обявена на 30 декември. Ваканцията на учениците продължава, първият учебен ден в Габровско е на 12 януари.

И общините Разград, Кубрат и Цар Калоян удължиха ваканцията до сряда включително. Така утрешният 11-и януари става неучебен ден в цялата Разградска област.

Днес в смолянските общини Мадан, Златоград, Рудозем, Чепеларе и Доспат децата са на училище. В останалите пет – Смолян, Девин, Баните, Неделино и Борино – с решение на общинските управи и кметовете, учениците няма да учат и утре

Засега не се налага отучване на дните, в които децата не бяха на училище заради студа и грипа, каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Според регламента за извънредните ваканции министърът има право да издаде заповед за 2 неучебни дни, кметът на населеното място – за 3 дни, а директорът на училището – за още 2 дни. Така за 7 учебни дни не се налага отработване, а ще има преструктуриране на материала. Актуална информация къде и докога е зимната ваканция, е публикувана в сайта на просветното министерство.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна