Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 130 обществени организации подготвиха митинг-концерт в подкрепа на преговорите за мир в Кипър

“Двуобщностна мобилизация за мир и обединение” бе наречено събитието днес, чрез което кипърските гърци и кипърските турци заедно ще изпратят силното си послание до двамата лидери Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ за постигане на споразумение.

Кипър е твърде малък, за да бъде разделен, и достатъчно голям, за да приеме всички нас, подчертават в съвместната си декларация инициаторите на днешния митинг-концерт. Това са над 130 организации от целия спектър на гражданското общество от двете кипърски общности - синдикални и бизнес организации, професионални асоциации, младежки и женски съюзи, образователни и културни сдружения, двуобщностни платформи за мир и солидарност, подкрепяни и от политически партии от двете общности.

Тази уникална гражданска коалиция за мир призовава двамата лидери да преговарят “решително и конструктивно” в Женева и да се върнат в Кипър с положителен резултат за неговото обединение.

Митингът-концерт, който е под надслова ”Обединени от надежда”, ще се проведе на символично място - в буферната зона в Никозия, разделяща окупираните от свободните територии на столицата и острова.

Със съвместна декларация в подкрепа на лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ и водените от тях преговори в Женева за постигане на мирно споразумение излязоха и 18 синдиката на кипърските гърци и кипърските турци, обединени в общ синдикален форум.

Преговорите, които започнаха в Женева в понеделник и ще продължат до четвъртък с международна конференция, се оценяват като исторически шанс за решаване на Кипърския въпрос и слагане на край на най-продължителния, повече от 50 години, конфликт в Европа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна