Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движението в областите Варна, Добрич и Силистра е спряно заради снегонавяването

| обновено на 11.01.17 в 09:55
Снимка: БГНЕС

Движението в областите Варна, Добрич и Силистра е спряно заради снегонавяването. Движението в участъка Шумен – Варна на АМ "Хемус" е възстановено за автомобили до 3,5 т. Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона в участъка Ботевград – Ябланица в посока Ябланица на АМ "Хемус", съобщиха от АПИ. Отпадат ограниченията на магистрала "Хемус" на територията на област Варна, а също и ограниченията по пътя Видин – Монтана.

От тази сутрин се отварят главни пътни артерии в страната, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова:

Остават отворени, както бяха отворени през цялата нощ, всички магистрали с изключение на участъка Карнобат – Бургас. Това, върху което ще вложим своите усилия, е и за отварянето на участъка от Бургас до Петолъчката по главния път, и надявам се, малко по-късно през деня и магистрала "Тракия" в този участък.

Заради влошените метеорологични условия област Добрич отново е с изцяло затворени пътища от републиканската пътна мрежа. Работи се по почистването на някои направления. Силният снеговалеж и нулевата видимост през нощта са станали причина на много места в област Добрич снегопочистването да бъде преустановено. С възобновяването на работата на снегопочистващата техника на Агенцията пътна инфраструктура се очаква да бъде отворен пътят Добрич – Варна за движение на автомобили до 3,5 тона, съобщават от Областната администрация. Очаква се да бъде отворен и пътят Добрич – Карапелит – Алфатар посока Силистра. Работи се усилено за отварянето на пътя Добрич – Генерал Тошево, както и пътят Добрич – Балчик. Сериозен проблем е скъсаният далекопровод между Генерал Тошево и Спасово, в резултат на което 10 села са без електрозахранване. От Областния съвет за сигурност информират, че единствено отсечката Варна – Дуранкулак е отворена. През нощта спасителните екипи са евакуирали пътниците от десетки закъсали автомобили. Без вода на територията на областта са седем села. От областната администрация предупреждават, че пътуването извън населените места, особено в откритите отсечки, на практика е невъзможно.

В област Силистра няма данни за закъсали автомобили и бедстващи хора. Всички основни пътища са затворени за движение и се почистват от навяванията през нощта. Очаква се да започне поетапното им отваряне. Проходими са отсечките Дулово - Исперих и Старо село - Кубрат, но само за автомобили до 3,5 тона. Ледоходът в река Дунав на места достига 90%. Предвид увеличената заболеваемост от грип и респираторни инфекции днес ще се решава дали да бъде удължена ваканцията на учениците.

Затворени са и почти всички пътища на територията на Шуменска област, съобщи Радио Шумен. Отворен за движение само на леки автомобили е единствено пътят Шумен – Търговище. Автобусите по градските линии се движат.

Силно затруднено е движението в област РазградНад 40 машини почистват пътищата. Автомобили с маса до 3,5 тона могат да се движат само по направленията от Разград за Русе, Попово и Исперих и по пътищата Търговище – Разград – Кубрат и Русе – Кубрат – Исперих. Останалите републикански пътища в района все още са затворени.

Затворени са повечето пътища в Бургаско. 42 селища в областта са без ток. Над 17 сигнали за бедстващи хора на територията на област Бургас са постъпили през нощта на телефон 112, на всички е реагирано незабавно. В момента високо проходима машина се опитва да стигне до село Винарско, община Камено, за да се окаже помощ на болна жена. Сигналът беше подаден тази сутрин и веднага изпратихме високопроходим автомобил, който всеки момент ще стигне до селото, съобщи кметът Жельо Вардунски.

В момента машината продължава към Винарско. Ще вземем жената, защото не знаем дали линейката ще може да стигне дотам. Там е открито поле и има страшно големи преспи

От Кризисния щаб към областната управа информираха, че е била извозена и родилка от село Вресово, община Руен, към болнично заведение в Бургас.

На територията на Бургаска област са отворени за движение единствено пътят Бургас – Малко Търново, пътят Бургас – Царево и обходният маршрут, от Бургас през Средец за Елхово, Болярово и Ямбол. Снеговалежът е спрял и вятърът е утихнал на териториите на почти цялата област. 154 машини на Областната пътно управление разчистват пътищата. В Областен център - Бургас основните булеварди и улици са разчистени, а градският транспорт се движи нормално.

В цялата Ямболска област пътищата са трудно проходими. Снегопочистваща техника разширява пътя между  Елхово и Граничния пункт Лесово, за да бъдат пуснати тежкотоварните автомобили. Единственият път за Бургас е през Елхово – Болярово и Средец. Ограниченията за пътуване през Войника и Стефан Караджово за Бургас остават, затворен е и пътят от Петолъчката.

Пътищата от Търговище за Попово и Разград са затворени. Забранена за движение на всички видове автомобили остана и цялата третокласна пътна мрежа в областта.

Сложна е пътната обстановка в Русе и региона. Поради обилния снеговалеж движението на всички тежкотоварни камиони е забранено. Всички третокласни пътища са затворени, но връзките към Разград, Силистра и Велико Търново са възможни само за автомобили до 3.5 тона.

Новата снежна покривка в Русенска област е близо 50 см и това затрудни почистването както на републиканската пътна мрежа, така и на самия град. Общественият транспорт в Русе се движи с големи закъснения, а колите са претъпкани с пътници.

Всички пътища
от републиканската пътна мрежа в област Варна са затворени, съобщиха от Областна администрация. Само Варна – Кичево и Варна – Повеляново са отворени. Пристанище Варна остава затворено. Пет населени места в община Долни Чифлик са без ток, но в момента екипи на ЕНЕРГО-ПРО проправят път към тях. Ситуацията е сериозна, но в момента във Варна градският транспорт се движи нормално. Единственият проблем са огромните купчини сняг, които са натрупани по тротоарите и възпрепятстват хората да се движат нормално по тях. Днес учениците в 17 учебни заведения по заповед на своите директори във Варна няма да учат. В осем училища в региона също е обявен неучебен ден. В община Долни Чифлик всички училища са затворени, но от Регионалния инспекторат на Министерството на образованието предупредиха, че в училищата директорите ще извиняват допуснатите отсъствия от ученици, които днес не успеят да отидат на училище, след като родителите предупредят класния ръководител.

Снегопочистващите екипи са работили през цялата нощ в София, съобщиха от пресцентъра на Общината. Близо 150 машини продължават работа и в този час по основните улици. Градският транспорт се движи по всичките си маршрути. В Кризисните центрове са настанени 205 нуждаещи се хора, останали без дом. Гражданите могат да подават сигнали на телефон 112.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна