Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организации за защита на животните искат уволнения в Агенцията по безопасност на храните

Апелът е да бъдат отстранени служителите, разпоредили умъртвяването на животните в края на 2016-а

Снимка: Фейсбук- Сирма Иванова

Представители на организации за защита на животните настояват да бъдат отстранени от работа служителите в Агенцията по безопасност на храните (БАБХ), които взеха решение за умъртвяване на четири малки коня и две кучета в края на декември.

Организации за защита на животните започват петиция за спиране на дейността на новоприетите текстове в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Аргументът на БАБХ за умъртвяването на животните беше, че има риск от пренасянето на заразни болести. 

Според организации за защита на животните Българската агенция по безопасност на храните не е спазила процедурите при спиране на превоза на четирите малки коня от защитена каракачанска порода, които бяха убити.

Група граждани организираха акция да бъдат спасени кончетата, след като 14-годишният Георги Биков от село Трилистник, Пловдивско, сигнализира за публикувана обява за продажба на месо на четири коня от защитена порода.

139 чл.  от въпросния Закон за ветеринарно-медицинска дейност агенцията е нарушила още при задържаването на животните.Този член е категоричен - конфискация в полза на държавата или умъртвяване на място. Нито едно от двете неща не се е случило, обясни Диана Кишкинова.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна