Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: Предлага се доста комична организация на изборния процес

Ще се наруши тайната на вота на българите от чужбина, прогнозира той

Снимка: личен архив

Промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, предвиждат мажоритарен избор в два тура и 240 едномандатни района на територията на страната. Според вносителите на предложението гласовете на българите, живеещи в чужбина, трябва да се отчитат в едномандатните райони по техния постоянен адрес в България.

Това е доста смехотворна и комична организация на изборния процес, каза в „Преди всички“ Стефан Манов, член на Обществения съвет на ЦИК:

Представете си, в избирателна секция в чужбина трябва да има 240 бюлетини за всеки един от 240 избирателни райони, защото няма как да се знае избирател от кой постоянен адрес в България ще се яви в избирателната секция в чужбина. Между другото, това създава и проблем за тайната на вота. Нали разбирате, че в една секция, където гласуват 200 души, рискът да има по едни човек от избирателен район в България, е огромен, дори на един булевард в София, ще има различни избирателни райони. Тогава, вие гласувате за някого и вашият глас е единствен за този избирателен район и оттам веднага може да се разбере кой за кого е гласувал. Това е неработещ вариант.

Очевидно е, че този проект няма никакъв шанс да бъде приет в оставащите дни, още каза Манов.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени