Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават преговорите по Кипърския въпрос

Снимка: архив

В Женева продължават двустранни контакти на високо ниво между участниците в международната конференция по Кипърския въпрос, която приключи тази нощ без постигането на споразумение, но с приемането на план за продължаване на диалога за обединяване на страната.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис разговаря днес с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Конференцията в Женева, в центъра на която бе международният аспект на Кипърския въпрос – сигурността и гаранциите на бъдещата федерална държава, приключи късно тази нощ, без да постигне споразумение, но с решение за продължаване на нейната работа на технократско ниво и свикването ѝ отново на политическо ниво, в същия състав, т.е. с участието на външните министри на трите страни-гаранти Великобритания, Гърция и Турция.

Първото заседание на работната експертна група е на 18 януари в Женева. Тя ще обсъжда конкретните позиции на двете кипърски общности и трите страни-гаранти относно системата на сигурност и гаранции, които на този етап са диаметрално противоположни. Резултатите от работата на технократите ще бъдат поставени на срещата на политическо равнище, която се очаква да се състои до края на този месец.

В същото време в Кипър ще продължат преговорите между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ по нерешените въпроси в другите пет преговорни глави по вътрешните аспекти на обединението.

Конференцията в Женева даде перспектива за продължаване на диалога и решаване на Кипърския въпрос, са първите коментари в Кипър на резултатите от нея. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който я председателства, подчерта, че страните се стремят не към бързо, а към трайно и устойчиво решение на десетилетния проблем.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна